Thursday, January 4, 2007

Manhattan-projekti

Toinen päivä uudella mantereella alkoi hostellimme yllättävän monipuolisella aamiaisella. Sen jälkeen lähdimme selvittämään edellispäivän lippusekaannusta Suomen pääkonsulaattiin, jonka tiesimme löytyvän YK-talon läheltä (kiitos, internet!). Pienen säädön jälkeen lopulta löysimmekin perille, ja oli helpottavaa selvittää asiaa vaihteeksi suomeksi. Konsulaatin työntekijä totesi, ettei meillä pitäisi olla sen suhteen ongelmia jatkossa, ja että virhe oli tapahtunut Amsterdamin kentällä. Pääsemme siis Jenkkeihin reissaamaan vielä opiskelujen loputtua Kanadassa, yeah!

Koska meillä oli vain tämä päivä aikaa todella kierrellä New Yorkia, se piti käyttää tehokkaasti hyväksi. Vaikka New York usein kuulemma mielletäänkin pelkästään juuri Manhattaniksi, itse kaupunki koostuu viidestä suuralueesta (borough), jotka ovat edellämainitun lisäksi Bronx, Queens, Brooklyn ja Staten Island. Päätimme pysytellä Manhattanilla, jossa suurin osa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee. Saari on yllättävän iso, ja siellä on todella paljon nähtävää ja tekemistä. Heti konsulaatista päästyämme suuntasimme saaren eteläosaan eli kirjaimellisesti Downtowniin, jossa suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee. Muun muassa Wall Street ja NYSE, Ground Zero sekä World Financial Center sijaitsivat täällä. Näiden jälkeen käppäilimme vanhojen maahanmuuttaja-alueiden, Chinatownin ja Little Italyn, sekä trendikaupunginosa Sohon läpi, joissa kaupungin monimuotoisuus näkyi. Myös etnisiä ruokamahdollisuuksia oli varmaan miljardi, esimerkiksi Chinatownissa oli myynnissä kaiken mahdollisen rihkaman lisäksi katukaupassa jos jonkinlaista äyriäistä ja mm. eläviä taskurapuja, ilmeisesti syötäväksi tarkoitettuja. Little Italy taas koostui lähinnä italialaisista ravintoloista ja kahviloista.

Itse halusin välttämättä nähdä maailman tunnetuimmaksi urheilu- ja konserttiareenaksikin kutsutun Madison Square Gardenin, jonne suuntasimme seuraavaksi. Sain houkuteltua Annin tunnin kestävälle All Access -kierrokselle, johon kuului vierailu Gardenin areena-puolella, luksusaitioissa, vip-ravintolassa sekä niin NHL:n NY Rangersin kuin NBA:n NY Knicksin pukuhuoneissa. Torstaina hallissa olisi ollut mielenkiintoinen lätkämatsi Rangers–Philadelphia Flyers, mutta valitettavasti emme olisi enää silloin olleet kaupungissa, joten se siitä. Pitää yrittää ottaa vahinko takaisin Vancouverissa jossain vaiheessa.

Garden-kierroksen jälkeen palasimme Chinatowniin syömään. Sen jälkeen, kun ulkona oli jo alkanut hämärtää, menimme Empire State Buildingiin, joka oli 1900-luvun puolivälin tienoilla pitkään (ja sattuneesta syystä myös nykyisin) Nykin korkein rakennus. Vajaan tunnin jonotuksen jälkeen pääsimme näköalatasanteelle, ja olihan näkymät kieltämättä melko upeat. Näkyvyyttä oli tällä kertaa kuulemma 25 mailia, joten kaupungin valomeri näytti päättymättömältä. Niin Manhattanin kuin koko New York Cityn koko kävi selväksi viimeistään täältä käsin.

Nähtävyyksien täyttämän päivän viimeinen rasti oli Times Square, jonne jo melko väsyneinä suunnistimme. Se ei tarjonnut mitään ihmeellistä, vaan ihan samat vilkkuvat valot siellä oli kuin mitä TV:ssä ja muualla on nähty. Sen jälkeen hostellille ja ei muuta kuin unta palloon. Kaupungilla tuli pyörittyä vajaat 13 tuntia nähtävyyksiä kierrellen, ja kaiken kaikkiaan New York Citystä jäi positiivinen mielikuva. Huomenna matka jatkuukin sitten kevään loppusijoituskohteeseen eli Vancouveriin.


New Yorkissa kaikki pyrkivät ylöspäin. Kuvassa Trump Tower.


Tämän kadunkulmauksen pitäisi olla jokaiselle taloutta vähänkin seuraavalle tuttu.



Yllä Ground Zeron rakennustyömaa. Melkoista, että tuossa montussa oli joskus World Trade Center. Alla osa New Yorkin palomiesten 9/11-muistomerkistä. Alempi kuva paljastaa, että vaikka New Yorkissa on satoja pilvenpiirtäjiä, niin kaksoistornit olivat kuitenkin ylivoimaisesti korkeimmat.





Säpinää (?) Chinatownissa. Tuolla liikkuessa ei tarvinnut kartasta katsoa, missä kaupunginosassa ollaan.



Turisti ja Madisonin Neliö Puutarha



Gary Bettman on kova jätkä. Tai ainakin sillä on auktoriteettia. Kuva NY Rangersin pukuhuoneen ovelta.



Yllä ja alla öistä Manhattania kuvattuna Empire State Buildingin huipulta. Kuvista ei oikein hahmota kaupungin valtavuutta, valomeri nimittäin jatkui loputtomiin joka suuntaan.




Yllä ja alla Times Square. Valtavia valotauluja ja mieletöntä energiantuhlausta! Alempi kuva on muuten otettu kännykällä, yllättävän hyvälaatuinen kuva.

2 comments:

Anonymous said...

Kait toho all-inclusive rangers-keikkaan kuulu myös elävä mike richteri ja mark messier?

Iha pliisua settiä, vaikka meikän sivistystaso ei selvästi riitäkkään ymmärtämään joka sanaa :P

Anonymous said...

Joo ei auennut tämmöselle PERUSteekkarille Ossi omenankukan termit. Liian vaikeita sanoja. Tulkin tarvis (ei Janne).

Mut komiat on maisemat.