Friday, March 23, 2007

Tofino, Vancouver Island

Olen ollut pari viikkoa lievässä mutta sitkeässä flunssassa, joten ei ole tullut tehtyä mitään mainittavaa, mistä olisi jaksanut kirjoittaa. Viime viikonloppuna sen sijaan menimme isolla vaihtariporukalla Tofinoon, joka on vajaan kahdentuhannen asukkaan pikku kalastajakylä Vancouverin saaren länsirannalla. Vancouver Island on sellainen 80 km x 400 km kokoinen saari itse kaupungin edustalla, joten ihan mistään luodosta ei ole kysymys. Tofinossa oli kyseisenä viikonloppuna valasfestivaalit, joten odotuksissa oli että näkisimme myös näitä meren leppoisia otuksia.

Lähtö oli perjantaiaamuna, jolloin neljä autokuntaamme suuntasi autovuokraamon kautta lautalle. Tämä kuskasi meidät Nanaimoon, josta pääsi ajamalla Tofinoon neljässä tunnissa. Itse jaoin auton ruotsalaisten Johannan ja Emelin sekä australialaisen Bazin kanssa. Tunnelma meidän autossa oli letkeä, sen sijaan saksankieliset saivat lauantaina melkein tappelun aikaiseksi omassaan (mistä syystä lauantaina kukin autoporukka kulkikin omana ryhmänään). Perjantaina ei tapahtunut mitään ihmeempää, käytiin syömässä vähän tuoretta kalaa. Oma annokseni oli mainio sekoitus erilaisia mereneläviä, siinä oli tuoretta lohta, ruijanpallasta, ostereita, simpukoita jne. Ruuan jälkeen suunnattiin kylän ainoaan baariin, jossa tunnelma oli juuri niin alkuvoimainen (?) kuin sellaisesta maailman länsireunalla sijaitsevasta paikasta voi kuvitella. Illan viimeinen hidas oli AC/DC:n Thunderstruck…

Hostelli sentään oli mainio.Lauantaina jokainen autokunta lähti heti aamusta omaan suuntaansa, ja isommalla porukalla nähtiin taas vasta illalla. Me käytiin bongaamassa mm. paikallinen sademetsä sekä Wickaninnish Beach, jossa oli jonkinlainen valasnäyttely. Tämä vuodenaika on valaiden kevätmuuton aikaa, ja Tofinon tienoilla piti siis olla Pacific Rim Whale Festival, mutta ainakaan katukuvasta sitä ei erottanut mitenkään. Asiaan saattoi vaikuttaa, että niin perjantaina kuin lauantaina satoi koko ajan, niin kuin viimeisten kolmen viikon aikana voittopuolisesti muutenkin.

Lauantai-iltana ostettiin kuusi kiloa samana aamuna kalastettua lohta, ja ruotsin tyttäret kokkasivat fileestä meidän koko isolle porukalle erinomaisen aterian. Sen jälkeen mentiin samaan baariin kuin perjantaina, mutta koska kyseessä oli St. Patrick’s Day, niin kaikki paikalliset olivat liikenteessä, ja puolet porukasta joutui jonottamaan melkein tunnin päästäkseen sisään paikkaan, jonne kukaan ei varmasti jonottaisi missään muualla kuin Tofinossa. Ilta meni hyvin siihen asti kun tuli valomerkin hetki, jolloin en löytänyt takkiani mistään. Kun sitä ei etsintöjen jälkeenkään löytynyt mistään, niin ei auttanut muu kuin jättää tuntomerkit baariin ja mennä takaisin hostellille ilman sitä. Koska paikassa ei ollut narikkaa, niin oletin, että joku oli nyysinyt sen siitä kasasta, jossa meidän porukan takit olivat. Seuraavana aamuna kun heräsin, niin oli iloinen yllätys, kun takki oli meidän hostellihuoneessa! Selityksenä tähän oli se, että kun osa meistä lähti hostellille heti paikan suljettua niin osa jäi vielä hengaamaan baarin edustalle. Youri oli bongannut mun takin ja kaulahuivin jonkun paikallisen sankarin päällä, ja sain ne takaisin. Kaverit on hieno asia.

Sunnuntaina oli viikonlopun paras keli, sillä vettä ei satanut. Suuntasimmekin valasristeilytoimistolle, joka järjesti kierroksia rannikon tuntumassa. Noin kolme tuntia kestäneen kierroksen aikana näimme valkopäämerikotkia, hylkeitä, merileijonia, saukkoja ja myös harmaavalaita. Miekkavalaita eli orcia emme kuitenkaan nähneet, mikä oli pikku pettymys. Risteilyn jälkeen lähdettiin kotiin, ja Vancouveriin saavuttiin myöhään illalla. Sellainen reissu. Kannatti kyllä tehdä tämäkin, vaikka sain uudestaan flunssan valasristeilyllä.

Seuraavalla viikolla tapahtuu vaihteeksi taas vähän enemmän, kun menen kahteen NHL-matsiin sekä business-opiskelijoiden bankettiin, ja lauantaina on jälleen bileet kampuksella. Flunssakin alkaa hellittää pikku hiljaa. Lisäksi koulua on enää reilut neljä viikkoa jäljellä, jonka jälkeen on edessä viiden viikon loma ennen paluuta Suomeen. Suunnitelmat ovat vielä vähän auki, reissusta enemmän sitten, kun se tulee ajankohtaisemmaksi.


Tästä näkee, että Tofino on hyvin pitkälti keskellä ei mitään, tai kirjaimellisesti maailman äärissä. Kartalla se on tuo vihreä nuoli vasemmassa laidassa.


Tämä oli viikonlopun teema. Brittiläisen Columbian maisemat on kyllä huikeat, jopa auton ikkunasta. Tässä ollaan jo saarella, matkalla kohti Tofinoa.



Perillä.


Ekana iltana mentiin safkaamaan. Tokihan piti syödä kalaa, tämän tuoreemmaksi se ei enää muutu. Kuvassa etualalla SFU:n business-laitoksen kv-koordinaattori Rosanne Ng, joka on tehnyt meidän vaihdon eteen ihan älyttömästi hommaa. Loistotyyppi, joka vielä tykkää hengata vapaa-ajalla vaihtareiden kanssa. Itse asiassa Rosy järjesti koko reissun Tofinoon.


Tsunami? Ei, vaan Wickaninnish Beach.


Is it safe to swim here? NO! Vastarannalle Japaniin matkaa sellaiset 5000 kilometriä.


Ihkaoikea kanadalainen sademetsä.


Bongaa kuvasta ruotsalaistyttö.


Puuvertaus. Tuo oli vissiin mammuttipetäjä.


Pieniä sieviä sieniä, vai mitä se Don Huonot aikoinaan lauloikaan. Miksi tämä kuva on tässä, en tiedä! Nuo oli vaan jotenkin niin erikoisen näköisiä.


Valaan kallo ja mittatikku


Meidän reissukolonna valmiina valasristeilylle. Ylärivi: Martina (GER), Birgit (AUT), Florian (AUT), Anouk (NED), Anni, Victor (FRA), Johanna (SWE), Fabian (GER), Milo (NED), Georg (GER), Tits (NED), Sarah (NED), Emeli (SWE), Youri (NED) ja Sophia (NED). Alarivi: Baz (AUS), Livia (NED) ja minä. Varsin paljon hollantilaisia siis.


Ensimmäiseksi risteilyllä bongattiin hylkeitä luodolla.


Melkein sama asia, mutta nämä on puolestaan merileijonia. Noilla ei tuntunut olevan kiire mihinkään.


Valas.

Tuesday, March 6, 2007

Normiviikko

Seattlen jälkeinen viikko oli etenkin arjen osalta melko hiljainen (tai no, saatiin taas lunta alkuviikosta, joka kuitenkin suli heti pois), osittain siitä syystä, että molemmat rahoituksen välitentit sattuivat juuri tälle viikolle. Hengissä kuitenkin selvittiin, vaikka varsinkin Inve oli taistelua aikaa vastaan.

Viikonlopulla tapahtui sitten enemmän. Perjantaina oli townhouse-bileet ruotsalaisten vaihtari-tsigulaattorien Johannan ja Emelin luona. Porukka tanssi pöydällä ja meininki oli muutenkin hyvä. Me likes, mutta ei siitä sen enempää. Ja seuraavana päivänä salille...

Lauantaina oli urheilujen jälkeen vuorossa kulttuuripäivä, tai ainakin oltiin suunniteltu sellaista. Sotasuunnitelmana oli mennä ensin Vancouverin taidemuseoon, sieltä sushi-ravintolaan (totta kai) ja Vancouverin sinfoniaorkesterin konserttiin. Museo oli juuri sulkemassa kun sinne asti selvittiin, joten siitä ei tullut mitään. Sushi sitä vastoin oli jälleen erinomaista ja konserttikin hyvä, vaikken mikään klassisen musiikin suurkuluttaja olekaan. Vancouver Symphony Orchestralla on erittäin hyvä diili opiskelijoiden näkökulmasta: normaalisti liput ovat noin $75, mutta opiskelijat maksavat kymmenen dollaria.

Sunnuntaina oli mahdollisuus päästä taas katsomaan NHL:ää. Vancouverin ylpeys, Canucks, pelaa hyvää kevättä ja on kiinni Tyynenmeren divisioonan kärkipaikassa. Lippuja ei ole helppo saada, varsinkin vierekkäiset paikat on järjestään myyty loppuun koko loppukaudeksi. Sain kuitenkin ystäväni Rachelin avustuksella liput (kausikorttipaikat!) pariin huippumatsiin, ja lisäksi menen vielä katsomaan yhden pelin myöhemmin maaliskuussa.

Sunnuntaina oli siis vuorossa Canucksien kotiottelu paikan päällä. Canucks pelasi Minnesotaa vastaan, joten matsi oli jälleen ns. suomalaisottelu. Itse asiassa ex-oululaisena ja Kärppiä edelleen aktiivisesti seuraavana peli oli enemmän kuin mielenkiintoinen, kun Minnesotan maalilla saattoi aloittaa Kärppien neljän vuoden mitaliputken takuumies Niklas Bäckström. Bäckström loukkaantui aikaisemmin viikolla, mutta pelasi kuin pelasikin tämän pelin. Canucksien varsinaisen peliajan maaleille hän ei voinut mitään, mutta rankkareissa pari meni vähän helposti. Canucks voitti lopulta 4–3 rankkareilla tasokkaan pelin, joka paikallisten mukaan oli jo asetelmien hakemista pleijareihin.

Kuluva viikko on ollut lähinnä pänttäämistä keskiviikon välitenttiin, joka onkin kevään viimeinen laatuaan. Sitten voikin taas ottaa vähän rennommin.


Perisuomalaiseen tyyliin pitää tietty kertoa säästä, viime aikoina se on nimittäin ollut vähintäänkin vaihteleva. Lumimyrskyiltä on vältytty, mutta lunta on kuitenkin välillä ripotellut. Burnaby Mountainilla on myös todella usein sumua, kuten näistä kuvista näkee. Pari kuvaa ehkä sankimmasta sumusta mitä meikäläinen on koskaan nähnyt. Yläkuvassa Towersin tornitalot, näkyvyys ehkä 50 metriä. Alla kampuksen jalkapallokenttä samana päivänä. Kuka vielä väittää että Vancouverissa ei paista aurinko? Sääli vain, että sumun takaa siitä ei ole paljon iloa...



Vancouverin "spaceneedle", Harbour Centre. Toisin kuin Seattlen maisematorni, tuo sijaitsee ihan keskustassa, joten sieltäkin on varmaan ihan messevät näkymät. Vielä ei ole tullut käytyä.


Tuonne oli tarkoitus mennä sivistämään itseään, mutta ruojakkeet olivat juuri sulkemassa.


Vancouver Canucks-Minnesota Wild. General Motors Place oli loppuunmyyty 159:nnen kerran peräkkäin, mikä on NHL:n pisin voimassaoleva putki.


Tuttu mies ja digizoomin kirous


Tällainen mörkö heilui katsomossa pelottelemassa lapsia


Kun Vancouveriin tulin, Canucksien matsit oli yksi odotetuimmista jutuista. Two down, two to go!